Do 2020. tržište smartfona će vrijediti 355 milijardi dolara

U naredne četiri godine prodaja smartfona će porasti za 50 odsto i dostići 6 milijardi uređaja, te obezbjediti zaradu od 355 milijardi dolara

Smartfoni i tableti već predstavljaju više od 60 odsto od svih pametnih uređaja koje korisnici kupuju i koriste, a 2008. taj procenat je iznosio 17 odsto, prema istraživanju IHS Markit.

Mobilni uređaji i servisi su sada baza sa zabavu, biznis i komunikacije. Smartfon je zamijenio PC kao najvažniji uređaj za povezivanje.

Apple i Samsung trenutno predvode tržište pametnih telefona i oba proizvođača će ove godine predstaviti nove noseće uređaje.

Pored hardvera, predviđa se da će globalno tržište aplikacija dostići vrijednost od 74 milijarde dolara do 2020. godine, dok je 2016. ta brojka iznostila 54 milijarde. Afrika, Bliski istok i Latinska Amerika biće tržišta koja će najbrže rasti.

Dva glavna servisa koja će ostvariti najveći rast na mobilnim uređajima su: plaćanja i razmjena poruka. Broj smartfona sposobnih za plaćanje sa uređaja povećaće se sa 2,7 milijardi prošle godine do pet milijardi do 2020. god.

U međuvremenu, aplikacije za poruke kao što je WhatsApp doživježe rast broja korisnika, od 5 milijardi krajem prošle godine do 7,5 milijardi zaključujući sa 2020. godinom.