Hoće li vrijednost zlata, dionica i nafte u 2017. godini padati ili rasti?

Tržište

Značajan dio investitora i analitičara, očekuje da će 2017. godina takođe biti odlična godina za investiranje

Za mnoge investitore 2016. godina je bila vrlo uspješna. Cijena zlata je nekoliko posto iznad nivoa s početka godine, cijena nafte je porasla čak 47%, a dionice su takođe rasle. Njemački indeks DAX tokom godine je porastao 7%, britanski FTSE100 13%, dok je američki SP500 indeks porastao 10%, čime je dostigao najvišu vrijednost u istoriji. U nastavku pročitajte prognoze analitičara Admiral Marketsa za kretanje cijena najtrgovanijih valuta, zlata, nafte i dioničkih indeksa tokom 2017. godine.

Nafta
Nakon nedavnog dogovora država članica OPEC-a o udruženom smanjivanju prozvodnje nafte s ciljem stvaranja umjetne nestašice na globalnom tržištu, za očekivati je rast cijene crnog zlata tokom 2017. godine. Treba imati na umu da je cijena barela nafte u januaru 2016. godine u jednom trenutku iznosila približno 28$, a danas je 56$, što znači da je porasla za čak 100%. Zbog toga ne treba očekivati spektakularan rast, a moguće su i privremene korekcije. Cijena će vjerojatno barem na kratko dostići 60$ po barelu.

Zlato
Jedan od najvažnijih faktora koji utiče na cijenu zlata su kamatne stope u razvijenim zemljama. Što su kamatne stope više, viši su prinosi na držanje obveznica i štednju u bankama. U takvim situacijama pada interes za posjedovanjem zlata, čije držanje ne donosi nikakvu kamatu, stoga ga dio vlasnika odlučuje prodati i ruši mu cijenu. U SAD-u, kamatne stope će vrlo vjerovatno tokom godine biti podignute dva do tri puta, dok će nekoliko evropskih i japanska centralna banka vjerovatno početi najavljivati kraj ciklusa najmjernog rušenja kamatnih stopa u svojim zemljama te najaviti skorašnji rast. Na temelju očekivanog rasta kamatnih stopa, vjerovatno će doći do novog vala rasporodaje zlata i pada cijene ispod 1000$ po unci.

Indeksi
Rast kamatnih stopa biće posljedica očekivanja popravljanja ekonomske situacije u razvijenim ekonomijama. Zajedno s popravljanjem situacije, rast će prihodi i profiti velikih kompanija, stoga će i cijene njihovih dionica vjerojatno porasti. U posljednih nekoliko desetljeća, dionički indeksi su na razvijenim tržištima rasli u prosjeku 5-10% godišnje, pa je i u 2017. godini to najizgledniji scenarij. Ne treba isključiti mogućnost privremenih korekcija tokom godine. Mnogi profesionalni investiori korekcije koriste za kupovinu dionica/indeksa na povoljnijem nivou te na taj način povećavaju potencijalni profit.

Valute
U posljednje dvije i po godine, američki dolar je u odnosu na japanski jen ojačao 17%, u odnosu na euro 25%, a u odnosu na britansku funtu čak 28% te je sada po nekim parametrima precijenjen. Investitori na finansijskim tržištima su trenutno možda previše pesimistični po pitanju ekonomskog oporavka i rasta kamatnih stopa u ostatku svijeta, a ponajviše u Europi. Rast cijene nafte na globalnom tržištu i porast izvoza na temelju slabog eura, mogao bi postaknuti Evropsku centralnu banku na najavu početka rasta kamatnih stopa u eurozoni. Ukoliko do toga dođe, na temelju špekulativne potražnje, euro bi u odnosu na dolar tokom godine mogao ojačati možda čak i više od 10%. Budući da odluka o Brexitu za sada nije imala negativnih posljedica na britansku ekonomiju, britanska centralna banka bi takođe mogla završiti ciklus popuštanja monetarne politike, na temelju čega bi tokom godine i funta u odnosu na dolar mogla ojačati više od 10%.