Zlato pojeftinilo nakon zaposlenosti u SAD

Cijena zlata u srijedu je oslabila nakon što su dobri podaci o zaposlenosti u SAD pojačali sklonost investitora ka rizičnijim ulaganjima

Zlato za isporuku u aprilu pojeftinilo je 10,35$ po unci, odnosno 0,82%, na 1.247,50 dolara.

Američki privatni sektor u martu otvorio je 253.000 radnih mjesta, nadmašivši očekivanja analitičara koji su predviđali 170 hiljada radnih mjesta. Izvještaj je značajan i jer nagovještava da bi širi izvještaj sa američkog tržišta rada, koji će biti objavljen u petak, mogao pozitivno iznenaditi.

Optimizam investitora podstiče i obećanje Donalda Trampa o 1.000 milijardi dolara ulaganja u infrastrukturu i izjava da njegova vlada radi na ublažavanju propisa u finansijskom sektoru.

Zbog toga su juče  rasle cijene akcija i dolara. Jači dolar čini robu koja se obračunava u dolarima, poput zlata, skupljom za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju. Pored toga rast vrijednosti dolara utiče na trošak držanja zlatnih poluga u trezorima.

Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest vodećih svjetskih valuta porastao je 0,2 odsto. Prema evropskoj valuti dolar je skoro nepromijenjen u odnosu na juče i trguje se na nivou 1,0673 dolara za euro.