Evropske berze zabilježile manji rast

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cijene akcija blago porasle, ali trguje se oprezno nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen naznačila da bi centralna banka mogla postepeno povećavati kamate.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,1 odsto, nakon što je juče ojačao 0,2 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na gubitku 0,1 odsto, dok su frankfurtski DAX i pariski CAC ojačali između 0,1 i 0,2 odsto.

Najviše je jutros, više od 21 odsto, skočila cijena akcije Zodiac Aerospacea, nakon što je Safran ponudio 9 milijardi dolara za preuzimanje tog proizvođača sjedišta za avione.

Trguje se oprezno jer je juče predsednica američke centralne banke Janet Yellen u govoru u Commonwealth Clubu u San Francisku izjavila da bi predugo suzdržavanje od povećanja kamata predstavljalo rizik od mogućih neugodnih iznenađenja u budućnosti, pa stoga ima smisla postepeno povećavati ključne kamatne stope.

Ulagače zabrinjavaju i oscilacije cijena nafte posljednjih dana. Nakon što je juče pala oko 2,7 odsto, jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla 1 odsto, na 54,45 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,9 odsto, na 51,55 dolara.

U fokusu ulagača danas će biti redovna sjednica Evropske centralne banke (ECB), iako se ne očekuju nikakve promjene u monetarnoj politici, nakon što su čelnici ECB-a na prethodnoj sjednici najavili smanjenje iznosa programa kupovine obveznica od aprila.