Wall Street: Skok indeksa poslije trodnevnog pada

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, nakon tri dana pada, što se najviše zahvaljuje oporavku akcija u energetskom sektoru

Dow Jones ojačao je 0,01 odsto, na 20.858 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 odsto, na 2.364 boda, a Nasdaq indeks 0,02 odsto, na 5.838 bodova.

Nakon tri dana gubitaka, juče su Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, što se najviše zahvaljuje oporavku cijena akcija u energetskom sektoru. Dan prije taj je sektor potonuo više od 2 odsto jer su cijene nafte potonule više od 5 odsto, nakon vijesti da su zalihe nafte u SAD-u prošle nedjelje snažno porasle.

Iako su cijene nafte i juče pale za daljih 2 odsto, S&P indeks energetskog sektora porastao je 0,6 odsto, što analitičari pripisuju korekciji cijena nakon oštrog pada u prethodna dva dana.

Nakon snažnog rasta cijena akcija od početka novembra, kada je Donald Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću, posljednjih dana tržište je izgubilo na zamahu.

Izvještaje o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak, obično znatno utiče na smijer tržišta jer je to jedan od najvažnijih podataka koji prate i čelnici američke centralne banke. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u februaru broj zaposlenih porastao za 190.000, što bi predstavljalo nastavak povoljnih trendova na tržištu rada. A to znači da bi čelnici Feda već na sjednici iduće nedjelje mogli povećati ključne kamatne stope.

Posljednjih nedjelja, zvaničnici Feda nagovještavaju da bi kamate mogle biti povećane vrlo brzo jer se rast ekonomije, ali i inflacije, ubrzava. Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji gotovo 90 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već iduće nedjelje, dok su još prije nedjelju dana za to davali samo 30 odsto šansi.