Wall Street: Manji rast indeksa

Na Wall Streetu u utorak indeksi nisu znatnije oscilirali jer ulagači ne žele mijenjati pozicije uoči sezone objava poslovnih izvještaja kompanija, ali i zbog sumnji može li predsjednik Donald Trump ispuniti svoja obećanja o podsticajnim mjerama

Dow Jones ojačao je 0,19 odsto, na 20.689 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,06 odsto, na 2.360 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 odsto, na 5.898 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su akcija malo porasle jer je Trump ponovio da bi investicije u infrastrukturu mogle dostići 1.000 milijardi dolara i da njegova vlada radi na ublažavanju regulacija u finansijskom sektoru. Ta su Trumpova obećanja prije nekoliko mjeseci podsticala snažan rast tržišta, ali nakon što je nedavno njegov prijedlog zdravstvene reforme neslavno propao u Kongresu, ulagači nisu sigurni da će Trump uspjeti ispuniti svoja izborna obećanja, pa se juče trgovalo oprezno.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što naredne nedjelje počinje sezona objava poslovnih rezultata kompanija u prvom tromjesečju. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasle oko 10 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U prvom tromjesečju ove godine S&P 500 indeks porastao je 5,5 odsto, što je njegov najveći kvartalni rast od kraja 2015. godine, ali posljednjih je nedjelja tržište zastalo jer je zbog brojnih političkih problema Bijele kuće sve više onih koji sumnjaju da će Trump uspjeti sprovesti svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će se krajem nedjelje Trump sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a razgovori će, po svemu sudeći, biti napeti, s obzirom da Trump poručuje da SAD ne može više tolerisati veliki trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 6,2 milijarde akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.