Azijske berze zabilježile mali skok na kraju nedjelje

Berza

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija blago porasle, a dolar ojačao nakon vijesti da bi američki Kongres, nakon jučerašnjeg odlaganja, ipak trebao glasati o zakonu o zdravstvenoj zaštiti

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 0,8 odsto, dok su cene akcija u Singapuru i Australiji porasle između 0,2 i 0,7 odsto. Berzanski indeksi u Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji oslabili su između 0,1 i 0,3 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio na dobitku 0,2 odsto.

Na tržištima vlada oprez, nakon što je bilo odloženo glasanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koje je prvobitno bilo predviđeno za četvrtak uveče. Ipak, posljednje vijesti govore da bi se o tom zakonu trebalo glasati tokom dana, a to će biti prvi veliki test u saradnji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i republikanaca u Kongresu.

Oprezno se jutros trguje i na tržištima sirovina, pa se cijene nafte i dalje kreću nedaleko najnižih nivoa u četiri mjeseca. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 10 centi, 47,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 7 centi, na 50,65 dolara.

A na valutnim se tržištima dolar ponešto oporavio, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros ojačao 0,15 odsto, na 99,91 bod, ali, od početka nedjelje u minusu je 1,3 odsto. Kurs dolara prema japanskoj valuti jutros je dostigao 111,35 jena, nakon što je sinoć pao na 110,62 jena, najniži nivo u četiri mjeseca. Dolar je ojačao i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura pala na 1,0775 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0790 dolara.