Nokia 6 „planula“ u minuti

Samo prvog dana prodaje novog modela Nokia 6 stiglo je preko milion narudžbi a svi pušteni na tržište prodati su za samo minut

Finska tehnološka kompanija, najpoznatija po proizvodnji mobilnih telefona, uspješno se vratila na tržište; udružena sa najpopularnijim operativnim sistemom. Tako je upravo izbacila novi model – Nokia 6 smartfon sa android platformom  koji je rasprodat u rekordnom roku na kineskom tržištu (tržište koje je 2016. imalo više od pola milijarde korisnika smartfona i još ima rast), gdje se jedino i prodavao i to za samo jedan dan. Cijena uređaja je oko 245 dolara. Ali, tačan broj prodatih modela nije otkriven.

Najnoviji Nokijin smartphone ima 5,5-inčni ekran, čitač otiska prsta, 8-jezgrovni procesor Qualcomm Snapdragon 430 i 4GB radne memorije dok glavna kamera ima 16 megapiksela s autofokusom a prednja od 8 megapiksela. Nokia 6 radi na operativnom sistemu Android 7.0 Nougat.

Finski HMD, koji sada prodaje Nokia telefone, najavljuje da će na Sajmu mobilne telefonije u Barseloni krajem februara predstaviti još sedam uređaja, uključujući model P1 kao perjanicu koji će koštati 800 dolara za model od 128 GB, dok bi verzija od 256 GB mogla da dostigne 950 dolara.

Nokia je ne tako davno, bila jedan od vodećih svjetskih proizvođača mobilnih uređaja čiji sjaj je polako počeo da se gasi pojavom pametnih telefona. Njihovi uređaji koristili su svoj operativni sistem Symbian koj se pojavom iOS i Androida pokazao zastarjelim. Zbog poslovnih odluka i prelaska na Majkrosfotov operativni sistem, Nokia je počela da bilježi finansijske gubitke zbog loše prodaje, a u jednom trenutku cijena dionice pala je ispod dva dolara, pa su zamalo bankrotirali.

Nokia je 2013. prodala svoj ogranak mobilne telefonije Majkrosoftu za 7,2 milijarde dolara, a po ugovoru nije smjela da koristi brend (Nokia) na telefonima do kraja 2016. godine.

Liniju „nokija lumija”, koju je pokretao vindouz za telefone, Majkrosoft je 2014. odbacio kako bi brendirao smartfone pod sopstvenim imenom (Majkrosoft se inače mučio sa segmentom mobilnih telefona, koji mu je u posljednjem tromjesečju donio pad prihoda za 46 posto).

Ipak, ime Nokia zadržalo je povjerenje i prepoznatljivost, što je finska korporacija iskoristila da proda licencu novoformiranom startapu HMD na deset godina. Firma sastavljena uglavnom od bivših stručnjaka Nokije kupila je od Majkrosofta i segment klasičnih telefona, a ostatak je kupila kineska kompanija Fokskon, koja će proizvoditi nove uređaje sa starim imenom.