Evropske berze: Oprezna trgovina na početku nedjelje

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su pale, kao i na azijskim tržištima, jer su ulagači oprezni nakon prvih najava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u minusu, nakon što je prošle nedjelje izgubio gotovo 1 odsto. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su oko 10,00 sati u minusu otprilike 0,8 odsto.

Ulagači su oprezni jer je Donald Trump prvog dana u Bijeloj kući najavio povlačenje SAD-a iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), sporazuma 12 zemalja o trgovini, koji su, među ostalim, potpisali Japan i Australija. U samom inauguracijskom govoru Trump u petak nije otkrio nove detalje o svojim budućim ekonomskim politikama. Istakao je samo kako će njegova politika biti usmjerena na to da se kupuje američko i zapošljavaju Amerikanci, što je već puno puta najavio u svojoj izbornoj kampanji.

U nedjelju je Trump najavio da će uskoro razgovarati s liderima Kanade i Meksika o početku novih pregovora o NAFTA-i, Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini. Na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom zbog Trumpovih najava protekcionističke politike. Jačanje britanske funte prema dolaru ne odgovara britanskim izvoznicima, pa je FTSE indeks jutros znatno pao. Loše na tržišta utiče i pad cijena nafte, iako su u nedjelju članice OPEC-a i neke nečlanice tog kartela zaključile da se dogovoreno smanjenje proizvodnje uspješno provodi.

S druge strane, rast proizvodnje u SAD-u onemogućuje značajniji rast cijena ′crnog zlata′. Nakon što je prošle nedjelje ostala gotovo nepromjenjena, na londonskom je tržištu jutros cijena barela skliznula 7 centi, na 55,42 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11 centi, na 53,11 dolara.

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, ojačao 0,3 odsto. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks potonuo 1,3 odsto, na 18.891 bod.