Azijske berze skočile, pritisak nad dolarom

Berza

Na azijskim berzama u utorak su cijene akcija blago porasle, dok je dolar pod pritiskom jer ulagači špekulišu da bi nova američka vlada mogla podsticati konkurentnost ekonomije putem slabljenja valute.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,2 odsto, a za toliko su pale i cijene akcija u Južnoj Koreji.

Berzanski indeksi u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru i Australiji porasli su između 0,1 i 0,7 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,4 odsto.

Na azijskim se berzama trguje oprezno zbog protekcionističkih najava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je potpisao uredbu o povlačenju SAD-a iz Trans-pacifičkog partnerstva (TPP), sporazuma 12 zemalja o trgovini, koji su, među ostalim, potpisali Japan i Australija.

Prvi Trumpovi dani u Bijeloj kući obilježeni su više protekcionističkim najavama, a manje predstavljanjem detalja o njegovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju ulaganja u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima, kažu analitičari. Stoga sumnjaju da bi se nova američka vlada mogla usmjeriti na povećanje konkurentnosti domaće ekonomije putem slabljenja valute.

Na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom zbog Trumpovih najava protekcionističke politike. Od lanjskog novembra, kada je Trump izabran na predsjedničkim izborima, dolar je jačao zahvaljujući očekivanjima da će smanjenje poreza i povećana fiskalna potrošnja podstaknuti rast ekonomije, ali i inflacije.

Zbog toga se očekivalo da će američka centralna banka ubrzati tempo povećanja kamata u idućem razdoblju, ali, posljednjih nedjelja dolar je izgubio na zamahu, među ostalim i zbog poruka Trumpa i njegovog tima da jaki dolar šteti američkim izvoznicima.

Jutros je kurs dolara prema japanskoj valuti u jednom trenutku zaronio na samo 112,52 jena, najniži nivo od kraja novembra. Kasnije se oporavio na 112,95 jena, ali to je ispod 113,45 jena, koliko je iznosio juče u ovo doba.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena evra porasla na 1,0756 dolara, najviši nivo od 8. decembra, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0746 dolara.

Cijene su nafte nestabilne jer ulagače zabrinjava rast proizvodnje u SAD-u, pa ih nije ohrabrio ni zaključak članica OPEC-a da se dogovoreno smanjenje proizvodnje uspešno provodi. Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 23 centa, na 52,98 dolara, dok je na londonskom tržištu barela pojeftinio 28 centi, na 55,51 dolar.