Cijene nafte oslabile, rast američke proizvodnje

Cijene nafte na međunarodnim tržištima u ponedjeljak su oslabile pod uticajem vijesti o povećanju bušotina u Sjedinjenim Državama na najveći broj od kraja 2015. godine.

Cijena “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cijene ovog energenta, pala je 0,40 odsto, na 55,27 dolara za barel, dok je američka WTI pojeftinila 0,83 odsto, na 52,78 dolara po barelu.

U petak uveče je “Baker Hughes”, kompanija za usluge u naftnoj industriji, objavila da je prošle nedjelje broj bušotina u SAD povećan na 551, što je najveća cifra od decembra 2015. godine.

S druge strane, zemlje proizvođači nafte članice OPEC-a i zemlje izvan kartela ostvarile su snažan napredak u smanjenju proizvodnje u skladu sa sporazumom postignutim u decembru. Ministri su nakon sastanka u nedjelju sopštili da je ponuda već smanjena za 1,5 miliona barela dnevno, u odnosu na dogovorenih 1,8 miliona barela dnevno koliko bi trebali smanjiti proizvodnju do kraja juna.

Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka rekao je da je smanjena proizvodnja na nivou OPEC-a u velikoj mjeri već uračunata u cijene dok broj bušotina u SAD-u neprestano raste, i to sve brže.

Od sredine 2016. godine proizvodnja nafte u SAD-u porasla je više od šest odsto, iako je i dalje 7% ispod rekordno visokog nivoa, dostignutog godinu dana ranije. Takođe se ponovo približava nivou iz kraja 2014. godine, kada je prouzrokovala pad cijena nafte.