Najniža cijena zlata u posljednjih pet nedjelja

Očekivanja da će američka centralna banka sljedeće nedjelje povećati kamatne stope smanjila je tražnju za plemenitim metalima, zbog čega zlato bilježi najniže cijene u skoro pet nedjelja

Zlato za isporuku u aprilu pojeftinilo je 9,65$ odnosno 0,79 odsto, na 1.216,05 dolara po unci.

Serija dobrih podataka iz američke ekonomije, u kombinaciji sa signalima iz Fed-a, povećali su očekivanja da će američka centralna banka povećati kamate na sastanku 14.-15. marta. Više anketa je pokazalo da je sada 90% brokera uvjereno da će Fed povući taj potez sljedeće sedmice, za razliku od 81% koliko ih je u to vjerovalo još juče.

Zlato je osjetljivo na kretanje američke monetarne politike, jer veće kamatne stope jačaju dolar i vrše pritisak na zlato, koje ne donosi prihod od kamata i postaje manje atraktivno u odnosu na sredstva, čiji prihod raste, sa povećanjem troškova zaduživanja.

Zlatu nije pomogao ni podatak da je američki trgovinski deficit porastao na najviši nivo u pet godina. Ministarstvo trgovine je saopštilo da je deficit u januaru bio 48,5 milijardi dolara, u odnosu na 44,3 milijardi u decembru, što je najveća razlika između uvoza i izvoza na mjesečnom nivou od marta 2012. godine, kada je iznosila 50,2 milijardi dolara.

Investitori sada očekuju podatak sa američkog tržišta rada, koji će biti objavljen u petak, a koji se smatra ključnim podatkom uoči sastanka Uprave federalnih rezervi.

Istovremeno, dolar je blago ojačao. Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest vodećih valuta u svijetu ojačao je 0,05 odsto.