Tržišna vrijednost Microsofta dostigla 500 milijardi dolara

Nakon što je Microsoft objavio nove finansijske rezultate za drugo tromjesečje fiskalne 2017. godine, tržišna vrijednost kompanije  je dostigla 500 milijardi dolara

Nakon odličnog učinka u prethodnom tromjesečju i akcije kompanije su dostigle novi rekordni nivo. Tržišna kapitalizacija Microsofta sada iznosi 510 milijardi dolara što je prvi put od 2000. godine da tržišna vrijednost kompanije prelazi 500 milijardi dolara.

Gigant iz Remonda je prije 17 godina vrijedio 550 milijardi dolara zahvaljujući rastućem softverskom tržištu, u kome su Microsoft-ova rješenja bila u središtu svega u modernom računaru. Microsoft je uspio da pobijedi sva očekivanja analitičara Wall Streeta u sedam od osam posljednjih tromjesečja i svaki put je to bilo sa Satyom Nadellom na čelu kompanije.

Microsoft-ov direktor je već pohvaljen mnogo puta za promjenu fokusa kompanije sa softvera na širok spektar proizvoda, među kojima su cloud i uređaji, koji već ostvaruju značajne prihode svakog tromjesečja. Nadellin pristup je značajno drugačiji od Ballmerovog i to se već vidi po učinku koji ima Microsoft. Sa Nadellom na čelu, Microsoft se proširio na brojne druge kategorije.