Tesla još uvjek među top pet kompanija sa najviše bitcoina

Finansije

Nakon objave dugoočekivanog finansijskog izvještaja za treći kvartal, Tesla je iznenadila količinom bitcoina koju posjeduje.

Jedna od najvećih korporacija za proizvodnju električnih vozila u svijetu Tesla izvestila je da je u drugom kvartalu prodala tri četvrtine svojih bitcoina. Ipak, izgleda da je to učinila samo jednom. Prema najnovijem izvještaju, Tesla nije ni prodavala ni kupovala nove bitcoine.

Iako je u strategiji korporacije prodaja bitcoina, a svedočili smo prodaji znatne količine bitcoina u drugom kvartalu ove godine, taj se trend nije nastavio čak ni uprkos negativnim kretanjima na tržištu.

Tesla je tada prodala bitcoin u vrijednosti od vrtoglavih 936 miliona dolara, što je 75 odsto ukupnih bitcoina u vlasništvu te korporacije. Prije te prodaje, Tesla je posjedovala bitcoine u vrijednosti od oko 1,26 milijardi američkih dolara. Prema navodima iz korporacije, prodaja im je donijela dobit od čak 64 miliona dolara.

Prema uvidu u bilans proizvođača električnih vozila, vidljivo je da pod stavkom digitalne imovine u ovom trenutku imaju 9.720 bitcoina u protivrednosti od 218 miliona američkih dolara.

Kompanije na čijem je čelu Elon Musk izvestila je da je u trećem tromjesečju ove godine ostvarila 3,3 milijarde dolara dobiti iz ukupnih prihoda od 21,45 milijardi dolara.

Ne tako davne 2021. godine, Tesla je kupila bitcoine vredne 1,5 milijardi američkih dolara. Time se kompanije svrstala u sam vrh korporacija u čijem je vlasništvu najviše te kriptovalute.

Prema najnovijim podacima Tesla se nalazi na trećem mjestu prema količini bitcoina u svom vlasništvu. Marathon Digital Holdings se nalazi ispred Tesle sa 10.055 bitcoina, dok je daleko ispred svih Microstrategy koji posjeduje ogromnih 130.000 bitocina.

Usprkos tome što je Tesla smanjila količinu bitcoina u svom vlasništvu, mnoge korporacije ne odustaju od ulaganja u kriptovalute. Microstrategy i dalje agresivno ulaže u bitcoin i nema nameru stati s tim ulaganjem u digitalno zlato.

Izvor: Bloomberg Adria