Etihad se povukao: Er Berlin ide u stečaj

Finansije

Posrnula nјemačka avio-kompanija Er Berlin podnijela je zahtjev za stečaj zbog nesolventnosti pošto je glavni akcionar, Etihad ervejz, odbio dalje finansiranje

Aviokompanija i njegove ćerke kompanije predale su zahtjev za stečaj u lokalnom njemačkom sudu, ne tražeći zaštitu od bankrota, navodi se u saopštenju kompanije.

Kako se navodi, razgovori sa rivalskom njemačkom Lufthanzom o preuzimanju dijelova biznisa se nastavljaju.

Er Berlin je ušao u restrukturiranje u pokušaju da se zaustave godine gubitka, uključujući i davanje na lizing svojih letjelica Lufthanzi.

Etihad je Er Berlin kupio 2011. godine i uspio je da je uz finansijsku podršku održi u poslu od tada, ali je kompanija sa sjedištem u Abu Dabiju revidirala svoju evropsku investiciju pošto nije uspjela da ostvari profit koji je očekivala.

Etihad je poslednji put obezbijedio finansiranje u vidu 250 miliona dolara u aprilu ove godine.

Planovi da se Niki spoji sa njemačkom kompanijom TUI propali su u junu nakon što je Etihad iz Abu Dabija naveo da nije uspio da postigne dogovor o formiranju zajedničkog poduhvata za operaciju.

Er Berlin navodi da će nastaviti da obavlja letove. Njemačka vlada je objavila da je obezbijedila 150 miliona eura kredita za premošćavanje.

Trgovina akcijama kompanije je obustavljena.

Er Berlin je nedavno objavio finansijske rezultate prema kojima je ostvaren neto gubitak od 782 miliona eura.