2017. je godina kada će internet pasti i za sobom će povući finansijska tržišta

Eksperti i analitičari najavili su još u decembru kako će 2017. godina biti prelazna i posebna. Ipak, jedno predviđanje iskočilo je iz mase: “sljedeće godine će na 24 sata pasti cijeli internet”

Smjelo predviđanje iznijeli su za Business Insider stručnjaci američke kompanije za sigurnost podataka LogRhythm.

– U 2017. godini, negdje, nekad, doći će do žestokog napada. Ako internet padne, za sobom će povući finansijska tržišta – izjavio je Džejms Karden, stručnjak za internet sigurnost.

Da li je bio u pravu? Paa, da i ne. Uostalom, sjetite se Vonakraja… ako vam taj vid sajber terorizma nije bio zastrašujuć, onda ne znamo šta jeste. Napadnute su berze, velike medijske platforme, ali i obični ljudi, civili, kojima su kradene šifre, bankovni računi i cjelokupan identitet. Ovo više nije scenario najnovijeg holivudskog blokbastera, već stvarnost.

– Snaga uticaja počela je da se s mejnstrim medija prebacuje na druge kanale, a po mom mišljenju, glavne medijske kompanije jednostavno ne mogu sebi da priušte da se to dogodi. Nadalje, njihov odgovor na prijetnju koju predstavlja širenje lažnih vijesti biće pokušaj nametanja neke vrste medijske kontrole, s kojom će, vrlo vjerovatno, otići malo predaleko – ocijenio je analitičar kompanije, referišući na pokušaje Fejsbuka. Mislim da će hakeri, u ime zaštite slobode govora, uzvratiti rušenjem barem jednog ili dva medija – zaključuje on.

Međutim, crne projekcije za 2017. ne staju samo na tome. Šef prodaje australijskog ogranka LogRhythma Sajmon Hau prognozira da će ransomver ove godine postati sve rasprostranjeniji problem, odnosno da će hakeri sve više iznuđivati novac od korisnika pametnih telefona.

– Hakeri će napadati korisnike zloćudnim sofverom koji njihove lične podatke pretvara u taoce. Recimo, napadači će prijetiti slanjem ili brisanjem fotografija korisnika ako im vlasnik telefona ne plati otkupninu. Koliko biste platili za vraćanje fotografija? – upozorio je Hau još prošle godine.