Evropske berze: Rekordi na Wall Streetu ohrabrili ulagače

Berza

Na evropskim berzama u petak ujutro cijene akcija su porasle, četvrti dan zaredom, što se najviše zahvaljuje novim rekordnim nivoima indeksa na Wall Streetu

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u plusu 0,2 odsto, nakon što je juče ojačao 0,8 odsto. Pariski CAC, frankfurtski DAX i londonski FTSE indeks bili su oko 9,30 sati u plusu između 0,2 i 0,5 odsto.

Dobro raspoloženje na evropskim, kao i rano jutros na azijskim berzama zahvaljuje se jučerašnjim novim rekordnim nivoima Dow Jones, Nasdaq i S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio da će uskoro predstaviti plan za smanjenje poreza.

Podršku berzama pruža i rast cijena nafte, nakon znatnih oscilacija početkom nedjelje, što se zahvaljuje naznakama rasta potražnje za derivatima u SAD-u, najvećem svjetskom naftnom tržištu. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 0,2 odsto, na 55,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,3 odsto, na 53,15 dolara.

I na azijskim berzama jutros su cijene akcija porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio u plusu 0,5 odsto i dostigao najviši nivo u 18 mjeseci. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skočio 2,5 odsto, na 19.378 bodova. U cijeloj ovoj nedjelji porastao je 2,4 odsto, što se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika postaju cjenovno konkurentniji na inostranim tržištima.