Wall Street: Berzanski indeksi pali za više od 1 odsto

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi potonuli više od 1 odsto, što nije zabilježeno od kada je Donald Trump u novembru izabran za predsjednika SAD-a, a posljedica je pritiska na finansijski sektor i zabrinutosti ulagača uoči glasanja u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenom osiguranju

Dow Jones skliznuo je 1,14 odsto, na 20.668 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,24 odsto, na 2.344 boda, a Nasdaq indeks 1,83 odsto, na 5.793 boda.

Najveći dnevni pad S&P 500 i Dow Jones indeksa od oktobra prošle godine posljedica je opreza ulagača uoči glasanja u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenom osiguranju, nakon što je Trump nedavno ukinuo tzv. Obamacare.

Republikanska stranka odlučila je da će se o novom zakonu, koji je izazvao velike polemike, glasati već u četvrtak, ali veliko je pitanje može li taj zakon dobiti ′zeleno svjetlo′, s obzirom da mu se protive zastupnici Demokratske stranke, a ne podržavaju ga ni neki republikanci.

Polemike oko tog zakona pokazuju da bi i Trumpova obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje mogla naići na prepreke u Kongresu, a upravo na temelju tih obećanja cijene su akcija snažno porasle od kada je Trump izabran za predsjednika.

U svih 11 sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče pale, a najviše je, 2,9 odsto, potonuo S&P indeks finansijskog sektora. Taj je sektor najveći dobitnik od kada je Trump izabran, s rastom od 18 odsto, jer se očekivalo labavljenje regulacija u tom sektoru i smanjenje poreza.

Podršku tom sektoru pružale su i procjene da će američka centralna banka morati ubrzati tempo povećanja kamata jer bi Trumpovi planovi mogli podstaći brži rast ekonomije, ali i inflacije.

Poruke Feda, nakon prošlonedjeljnog povećanja kamata za 0,25 postotnih bodova, upućuju na to da će kamate postepeno rasti, zsvisno od makroekonomskih pokazatelja a to je razočaralo neke ulagače koji su očekivali brži tempo povećanja cijene novca.

Na nervozu ulagača ukazuje skok VIX ′indeksa straha′ Čikaške berze opcija za 10 odsto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena akcija.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje iznadprosječni obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamenile 8,3 milijarde akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,69 odsto, na 7.378 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,75 odsto, na 11.962 boda, a pariski CAC 0,19 odsto, na 5.002 boda. (Agencije)