U 2017. na svijetu će biti 8,4 milijarde povezanih uređaja

Broj međusobno povezanih uređaja sve više raste, a pravi se procvat takozvanog Interneta stvari tek očekuje u sljedećih nekoliko godina

Prema predviđanjima za 2017. godinu, koje je izradila analitička kuća Gartner, ove godine u svijetu će biti 8,4 milijarde povezanih uređaja. Ukoliko se ove prognoze ostvare, to će značiti povećanje od 31 posto u odnosu na 2016.

Najveći će biti segment krajnjih korisnika kod kojih će se nalaziti 5,2 milijarde povezanih uređaja, odnosno 63 posto od ukupnog broja. U poslovnom bi segmentu preostala 3,1 milijarda jedinica. Uz povezane automobile, čiji se broj značajno povećava, ti će se uređaji u domovima najviše koristiti u pametnim televizorima i uređajima za prijem zabavnog sadržaja, dok će u poslovnom segmentu prevladavati pametni električni mjerači i komercijalne sigurnosne kamere.

Osim pomenutih rješenja za industriju ove će se godine pojaviti i velik broj usko specijalizovanih uređaja za razne procese koji će biti glavni generator rasta u komercijalnom segmentu. Od 2018. očekuje se zaokret prema uređajima koji će se koristiti u više raznih industrija i rješenja, poput ‘pametnih zgrada’, a snažan rast prouzrokovaće pad cijena. U 2020. godini uređaji s upotrebom u više raznih industrija će dostići brojku od 4,4 milijarde, dok će specijalizovanih biti oko 3,2 milijarde.

Iako krajnji kupci konzumiraju veći broj uređaja, industrija će igrati glavnu riječ u prihodima od povezanih uređaja, tako će ove godine industrijska rješenja generisati 964, a korisnička 725 milijardi dolara prihoda. Do 2020. očekuje se da će oba segmenta zajedno godišnje generisati gotovo tri biliona dolara prihoda. Usluge vezane uz Internet stvari će dovesti do porasta potražnje za povezivim uređajima. Ukupna potrošnja na te će usluge u ovoj godini donijeti prihode od 273 milijarde dolara.