Cijena zlata porasla četvrtu nedjelju zaredom

Cijena zlata je od početka godine porasla skoro 10 odsto

Na kraju protekle trgovačke nedjelje uncom zlata se trgovalo za 1.257,19 dolara što je za 1,55% viša cijena u odnosu na prethodni petak. Istovremeno, to je četvrti uzastopni nedjeljni dobitak žutog plemenitog metala i najviša cijena u skoro četiri mjeseca.

Slabiji dolar i smanjena očekivanja po pitanju skorog povećanja kamatnih stopa u SAD, kao i rastuća geopolitička neizvjesnost, podstakli su tražnju zlata u prošloj nedjelji.

Srebro je takođe poskupjelo, 1,7 odsto tokom prošle nedjelje, na 18,34 dolara po unci. Za srebro je ovo bila deveta uzastopna nedjelja trgovanja u pozitivnoj teritoriji.

Cijena platine je na nedjeljnom nivou porasla 1,78 odsto, na 1.028,70 US$/unci, dok je paladijum naprotiv, za nedjelju dana oslabio 0,2 odsto i u petak se trgovao za 772,95 dolara po unci.

Podršku plemenitim metalima pruža i spoznaja da će ekonomska planovi Trampove administracije imati ograničen uticaj na privredu u ovoj godini. To je potvrdila i izjava ministra finansija SAD-a Stevena Mnuchina, koji je, u prvom intervjuu nakon prošlonedjeljnog stupanja na funkciju, rekao da sve mjere koje nova američka vlada preduzima vjerovatno neće imati većeg uticaja u ovoj godini, iako priželjkuje da porezna reforma bude usvojena prije avgusta.

Rastuća zabrinutost zbog predstojećih izbora u Holandiji, Francuskoj, Njemačkoj i Italiji, gdje populistički pokreti obećavaju da će srušiti “status quo” u EU, takođe su podstakli tražnju za plemenitim metalima, koji slove kao zaštita od političkih rizika.

Neki analitičari su skloni vjerovati da bi zlato u narednih nekoliko nedjelja moglo premašiti nivo 1.300 dolara po unci. (Agencije)