Uoči izlaska na berzu, Robinhood procijenjen na 35 milijardi dolara

Tržište

Uoči izlaska na Njujoršku berzu platforma za onlajn trgovinu akcijama i vrijednosnim papirima Robinhood Markets Inc očekuje da će njene akcije vrijedjeti 35 milijardi dolara, prenosi Bloomberg. Ta vrijednost je nešto manja od najveće procjene koju su toj platformi dali finansijski analitičari.

Kako je najavljeno, Robinhood će plasirati 55 miliona akcija po cijenama od 38 do 42 dolara i trgovaće pod oznakom HOOD.

Robinhood želi da prikupi više 2,2 milijarde dolara tokom svog prvog javnog nastupa, koji je planiran da se održi ovog ljeta, a ove nedjelje počinju sastanci sa investitorima. U skladu sa njihovom tražnjom procjena vrijednosti kompanije mogla bi i da bude veća.

Očekuje se da će IPO (initial public offering, prva javna ponuda) Robinhood-a biti peta po veličini na američkoj berzi 2021. godine.

Robinhood je stekao popularnost tokom pandemije koronavirusa kada su se mladi ljudi okrenuli onlajn trgovini akcijama u želji da prekrate vrijeme tokom izolacije i zarade novac. Tako je broj njenih aktivnih mjesečnih korisnika i više negpo dvostruko veći u zadnjih godinu dana.

Kompanija čije je sjedište u Kaliforniji u Menlo Parku saopštila je da će za svoje kupce rezervisati 20 odsto do 35 odsto svojih akcija klase A.

Veća popularnost Robinhood-a dovela je i do povećanog interesovanja političara, ali i državnih regulatora u SAD koji su usredsređeni na njen specifični marketing u trgovini i fenomen dramatičnog rasta vrijednosti.

U junu je američka Regulatorna agencija za finansijsku industriju (Financial Industry Regulatory Authority) izrekla kaznu Robinhood-u od skoro 70 miliona dolara. Tada je navedeno da je Robinhood zavarao svoje kupce u vezi sa trgovinom maržama (zalog koji investitor mora da priloži).

Najveći akcionari Robinhood-a su kompanije koje trguju rizicima DST Global, Indek Ventures, Nev Enterprise Associates i Ribbit Capital. Svaka od tih kompanija poseduje više od 5 odsto njenih akcija.

(NovaEkonomija)