Rekordna cijena nafte “brent” u 2019. godini

Berza

Sjevernomorska nafta “brent” je danas dostigla najviši nivo u 2019. godini, budući da je premašila 72 dolara za barel. Tome je doprinio stabilan ekonomski rast u Kini i pad zaliha sirove nafte u SAD, ocjenjuje agencija Rojters.

Međunarodna tržišna referenca, sjevernomorska nafta “brent”, poskupjela je jutros za 28 centi ili 0,39 odsto, na 72 dolara, nakon što je prethodno dostigla dnevni maksimum od 72,24 dolara.

Istovremeno, cijena fjučersa američke “lake” nafte (WTI) porasla je za 34 centa ili 0,53 odsto na 64,39 dolara za barel, našavši se tako “na korak” od prošlonedjeljnih 64,79 dolara za barel, što je bio najviši nivo u 2019. godini.

Kineska ekonomija je u prvom kvartalu porasla za 6,4 odsto, pokazali su zvanični podaci, čime se, ocjenjuje Rojters, suprotstavila očekivanom daljem usporavanju.

Na ovogodišnje jačanje cijena uticao je i pakt postignut između članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju njihove proizvodnje nafte za 1,2 milliona barela nafte dnevno.

Rojters navodi i da je globalna ponuda dodatno “pod pritiskom” zbog američkih sankcija protiv dvije članice OPEK-a – Venecuele i Irana.

Naime, iranski izvoz sirove nafte pao je u aprilu na najniži dnevni nivo u ovoj godini, pokazali su nedavno objavljeni podaci.