Rekordna dobit Adidasa od preko milijarde eura

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas je prošle godine ostvario rekordnu dobit zahvaljujući Olimpijskim igrama u Brazilu i Evropskom fudbalskom prvenstvu u Francuskoj

Njemačka kompanija u 2016. godini povećala neto dobit za čak 60,5 odsto, na 1,02 milijarde eura čime su prvi put od osnivanja premašili milijardu. Operativna dobit skočila je 41 odsto, na gotovo 1,5 milijardi eura. Prihodi su uvećani 14 odsto, na 19,3 milijarde eura.

U Adidasu ističu da su uspjeli povećati prihode uprkos “značajnim nepovoljnim trendovima, povezanim s negativnim uticajem valutnih kurseva”. Ako se isključi uticaj promjena u valutnim kursevima, prihodi su povećani za 18 odsto.

Dobar prošlogodišnji rezultat najvećim je dijelom baziran na 16,6 postotnom rastu centralnog brenda Adidas, dok je rezultat Reeboka bio znatno skromniji i iznosio je 1,1 odsto. Odjel opreme za golf TaylorMade ponovo je zabilježio loš rezultat, iskazan u blagom padu prihoda u 2016. godini.

Izvršni direktor Kasper Rorsted ocijenio je prošlu godinu “posebnom”, napominjući da su zabilježili dvocifrene stope rasta u svim regijama u kojima posluju.

U ovoj godini očekuju rast prihoda između 11 i 13 odsto. Zacrtali su, takođe, povećanje dobiti za 18 do 20 odsto, na oko 1,2 milijarde eura.