Azijske berze: Dobri podaci o zaposlenosti u SAD-u podigli indekse

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene akcija porasle, zahvaljujući usponu Wall Streeta nakon dobrih pokazatelja s tržišta rada, dok su cijene nafte pale na najniže nivoe u tri i po mjeseca

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu 0,2 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,9 odsto.

U Australiji su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,6 odsto.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se usponu cijena akcija u petak na Wall Streetu, nakon što je objavljeno da je u februaru u SAD-u broj zaposlenih povećan za 235.000, znatno više od 190.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Rast zapošljavanja pokazuje da se rast američke ekonomije ubrzava, a kako se i inflacija približava ciljanoj grupi Feda od 2 odsto, sve je izvjesnije da će čelnici američke centralne banke na sjednici ove nedjelje povećati ključne kamatne stope.

Nakon podataka o zapošljavanju, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 90 odsto izgleda da će Fed povećati kamate već na sjednici 14. i 15. marta.
Iako povećanje kamata obično loše utiče na tržišta kapitala, sada to nije slučaj, kažu analitičari, jer se rast ekonomije ubrzava i može podnijeti povećanje cijene novca.

I dok su se tržišta pomirila s povećanjem kamata Feda, sa zabrinutošću se prati pad cijena nafte. Nakon što su prošle nedjelje potonule više od 8 odsto, jutros su dodatno skliznule na najniže nivoe u tri i po mjeseca.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros pala 0,8 odsto, na 48,10 dolara, pa je od početka mjeseca na gubitku više od 11 odsto.
A na valutnim je tržištima dolar stabilan. Njegov kurs prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 114,75 jena, koliko je iznosio i u petak na zatvaranju tržišta.
U odnosu na evropsku valutu, dolar je oslabio, pa je cijena eura jutros dostigla 1,0695 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,0675 dolara.