Na Tviteru 48 miliona botova

Univerzitet Južne Kalifornije sproveo je istraživanje o korisničkim računima na popularnoj platformi Tviter, odnosno nastojali su da utvrde iza koliko korisničkih računa su zapravo već botovi

Istraživanjem je utvrđeno kako iza 15 posto ili 48 miliona korisničkih računa na Tviteru ne stoje stvarne osobe, već botovi. Botovi koji su obuhvaćeni istraživanjem bili su u stanju generisati lajkove, prosljeđivati tuđe tvitove ili pratiti druge korisničke račune.

Aktivnosti botova na Tviteru mogu biti pozitivne, kao što je objavljivanje vijesti ili koordinacije volonterskih aktivnosti, ali isto tako i negativne, kao što su propagandne aktivnosti za promociju terorizma.

Od 16. septembra do 21. oktobra 2016. godine, kada je ovo istraživanje sprovedeno, putem botova na Tviteru je generisano ukupno 3,8 miliona tvitova.

Pri pripremi istraživanja u pronalasku botova uzeti su u obzir prijatelji istraživanih korisničkih računa, osjećaji i sadržaj tvitova koji su generisani putem istraživanih korisničkih računa, mrežne aktivnosti istraživanih računa i vremenski okvir njihovih aktivnosti.