Trump donira platu, novinari biraju kome

Američki predsjednik Donald Trump najavio je kako će donirati svoju predsjedničku platu na kraju godine i zatražio od medija da mu pomognu kome da donira novac

Portparol Bijele kuće Sean Spicer rekao je da predsjednik Trump planira da donira svoju godišnju platu u iznosu od 400.000 dolara, a dozvoliće medijima da odluče kome će otići taj novac, kako bi se izbjeglo preispitivanje kome jer doniran novac.

Trump je tokom kampanje obećao da će se odreći svoje plate i da će primati simboličnu naknadu od samo jednog dolara godišnje. To je najavio tokom razgovora u emisiji 60 minuta na TV kanalu CBS News rekavši kako zapravo ni ne zna kolika je predsjednička plata u SAD-u. Kada mu je voditeljka Leslie Stahl rekla da je plata 400.000 dolara on je izjavio da neće uzeti taj novac.

Trump nije prvi američki predsjednik koji se simbolički odrekao plate dok je u Bijeloj kući. To je učinio i Herbert Hoover, američki predsjednik tokom ranih tridesetih godina prošlog vijeka. Hoover je bio bogati vlasnik rudnika prije preuzimanja dužnosti i čitavu svoju platu je uplaćivao u dobrotvorne svrhe. Svoju platu u dobrotvorne svrhe uplaćivao je i John F. Kennedy.