Argentinci navalili na stablecoine, evo zašto

Valuta

Argentinski kupci u posljednja su dva dana krenuli u kupovinu stablecoina, nakon što je sad već bivši ministar ekonomije Martin Guzman podnio ostavku.

Argentinci su kupili dva do tri puta više stablecoina nego što to čine običnog vikenda, rekle su CoinDesku kripto kompanije u zemlji.

Tri glavne kripto mjenjačnice rekle su da se potrošači žele zaštititi od potencijalne devalvacije argentinskog pezosa (ARS), čija je vrijednost naglo pala tokom prošle godine kako inflacija naglo raste.

Nakon Guzmanove ostavke, pezos je depresirao oko 15% u odnosu na stabilne kovanice DAI i tether na nekoliko vodećih platformi lokalnih buezi. Oba stablecoina porasla su s 245 ARS u petak na 280 ARS tokom vikenda. Nakon imenovanja Silvine Batakis da zamijeni Guzmana kao novog ministra ekonomije kasno u nedjelju, kotacije tethera na argentinskim berzama porasle su na 303 ARS po coin-u.

“Kad god se pojavi jedna od ovih vijesti u Argentini, zbog prirode kriptovalute koja radi 24 sata dnevno, to je prvo tržište na kojem Argentina počinje tražiti cijenu za američki dolar. Ovo povećava količine”, rekao je Sebastian Serrano, izvršni direktor argentinske kripto mjenjačnice Ripio, za CoinDesk.

Guzmanova ostavka posljedica je borbe između argentinskog predsjednika Alberta Fernandeza i potpredsjednice Cristine Fernández de Kirchner oko ekonomskog smjera u zemlji, u kojem je inflacija u maju porasla za 60% u odnosu na prošlu godinu.

Uz to, argentinska centralna banka ostaje bez rezervi u stranoj valuti, što, među ostalim, otežava uvoz.

Argentinska berza Buenbit zabilježila je 300% porast trgovanja u nedjelju u poređenju s istim danom prethodnih nedjelja, rekla je kompanija za CoinDesk, dodajući da su “mnogi ljudi” koristili svoj DAI kao kolateral za dobijanje kredita u argentinskim pezosima i kupovini više DAI-a kao zaštitu od potencijalna devalvacija pezosa.