Amazon jedan od najvećih dobitnika korona-krize

Finansije

Među najvećim pobjednicima epidemije je Amazon. Njegova prodaja skočila je 26 odsto u prvom tromjesečju (u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine), na 75,5 milijardi dolara.

Promet je bio toliko visok da ponekad neki proizvodi nisu bili dostupni, a Amazon je morao da zaposli dodatnih 175.000 radnika da bi nastavio sa znatno većom potražnjom.

Možda će dovoljno o rastu prodaje reći podaci o zapošljavanju koje je objavila kompanija u posljednjih mjesec dana. Amazon je 13. aprila objavio da je od sredine marta zaposlio 100.000 ljudi i da će u idućem razdoblju zaposliti dodatnih 75.000.

Takođe je revidirano povećanje ukupnih plata u iznosu od 350 milona dolara na preko 500 miliona dolara. Zatim je 24.aprila kompanija saopštila kako će povisiti satnicu i udvostručiti plate za prekovremeni rad do 16. maja. A 13. maja kompanija je još jednom produžila razdoblje povećanih plata do 30. maja i revidirala procjenu povećanja ukupne mase plata na preko 800 miliona dolara, piše SEEbiz.

Dio analitičara očekuje da će rast prodaje Amazona ubrzati na znatno iznad 40 odsto, a vjerovatno kratkoročno i iznad te brojke. Sve više trgovine seli se onlajn, posebno u Americi.

Mnogi su signali koji govore u prilog dinamiziranja rasta. Na primjer, na konferencijskom pozivu Vejfera, navedeno je da je njegov rast prodaje u drugom tromjesečju dosegao oko 90 odsto. A na Etsijevom konferencijskom pozivu gdje su predstavljeni rezultati za prvi kvartal, rečeno je da bilježi preko stopostotni rast u bruto količini robe, odnosno ukupnoj vrednosti proizvoda naručenih na svojoj platformi.