Azijske berze skočile, dolar pao

Berza

Na azijskim berzama u srijedu su cijene akcija porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je dolar malo oslabio nakon snažnog uspona prethodnog dana

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, dok su cijene akcija u Šangaju pale blagih 0,1 odsto. Berzanski indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,7 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,5 odsto, dostigavši novi najviši nivo u 19 mjeseci. Uspon tog indeksa, kao i MSCI indeksa svih svjetskih berzi na najviši nivo u istoriji, najviše se zahvaljuje jučerašnjim novim rekordima na Wall Streetu.

Najveću svjetsku berzu podržavaju dobri poslovni rezultati američkih kompanija, kao i optimizam ulagača nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio smanjenje poreza.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su znatno porasle, nakon podataka koji ukazuju na jačanje ekonomske aktivnosti u Nemačkoj i Francuskoj, najvećim ekonomijama evrozone. Zahvaljujući tome, njemački DAX indeks dostigao je najviši nivo u gotovo dvije godine.

Pozitivno na tržišta utiče i rast cijena nafte jer podaci pokazuju da se članice OPEC-a vrlo čvrsto drže dogovora o smanjenju proizvodnje. Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,4 odsto, na 54,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 odsto, na 56,90 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ponešto oslabio, nakon jučerašnjeg snažnog uspona. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, blago je skliznuo na 101,27 bodova, nakon što je juče skočio 0,5 odsto.

Kurs dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 113,35 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 113,60 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla 0,1 odsto, na 1,0550 dolara, nakon što je juče pala 0,7 odsto.