Odlična godina za tržište kapitala

Berza

Godina na izmaku bila je odlična za tržišta kapitala širom svijeta, saglasni su analitičari.

Iza nas je godina oporavka, obiležena djelimičnim oporavkom potražnje i rastućim korporativnim profitom i cijenama dionica. Sada se suočavamo s problemima ograničene globalne ponude, što uzrokuje rast cijena. Možemo očekivati da će se ovi problemi protegnuti u sljedeću godinu.

Uprkos rastu cijena i pojavi novih verzija koronavirusa, dionice ostaju zanimljiva investicioka klasa za sljedeću godinu, budući da korporativni profiti nastavljaju jačati, a centralne banke vjerojatno će postupno podizati kamatne stope.

Uz veću inflaciju i niže kamate, možemo očekivati nastavak negativnih realnih kamatnih stopa i sljedeće godine, što će i dalje imati pozitivne cjenovne učinke na berzama.

Ovogodišnji veliki posao je sjajan. Američke kompanije s indeksom S & P500 zabilježile su rast prihoda od 17 odsto i rast dobiti od 40 odsto u trećem kvartalu ove godine. U četvrtom kvartalu ove godine očekuje se rast agregata za 18% i zarada od 25%. No, s povratom korporativne dobiti, berze više nesu toliko precijenjene.

Za njemački DAX indeks, odnos P / E ove je godine pao sa 70 na 15. Ovaj nivo je uporediv s DAX-ovim P / E odnosom za veći dio 2018. godine, pri čemu DAX ima prinos od dividende od oko 2,8%.

Poređenja radi, slovenački SBITOP indeks još jeftiniji s odnosom P/E ispod osam i trenutno se može pohvaliti prinosom od dividende od 4,2%. U trećem kvartalu, kompanije iz SBITOP indeksa zabilježile su rast dobiti od 53% u odnosu na prethodnu godinu.