Velike kompanije povlače reklame sa Googlea

Internet gigant Google predstavio je više mjera za jačanje kontrole objavljivanja reklama pored kontroverznih sadržaja po mišljenju nekih, što je izazvalo živu polemiku u Velikoj Britaniji i povlačenje reklama više vodećih firmi

– Znamo da oglašivači ne žele da se njihove reklame vezuju za sadržaje koji ne poštuju njihove vrijednosti. Stoga od danas usvajamo čvršći stav prema sadržajima u kojima se izražava mržnja ili su uvredljivi – rekao je komercijalni direktor Googlea Filip Šindler na vebsajtu te američke grupe.

Google je od kraja prošle nedjelje bio zahvaćen polemikom u Velikoj Britaniji poslije objavljivanja članka u Tajmsu prema kome su reklame jednog broja velikih firmi i organizacija okačene pored ekstremističkih sadržaja na internet platformi te američke kompanije, uključujući i na njenoj video filijali Youtube. Među kontroverznim porukama bile su izjave u odbranu silovanja, antisemitske izjave i pozivi na mržnju, naveo je list.

Jedan broj velikih firmi zbog toga je prekinuo oglašavanje preko Googlea, među njima lanac Marks and Spenser, banke RBS i HSBC, Mekdonlads, kao i velike medijske grupe kao što su BBC i Gardijan.

Kupovina i prodaja prostora za oglašavanje na Googleu ili njegovoj video filijali Youtubeu ne sprovodi se direktnim kontaktom već automatizovanim sistemom baziranim na algoritmu. Google je i do sada navodio da filtrira sadržaje na kojima se postavljaju reklame. Ta grupa se sada angažovala da će efikasnije povlačiti reklame vezane za sadržaje gdje se napadaju osobe na osnovu rase, vjere ili roda, rekao je Šindler.

Takođe kada je riječ o Youtubeu, Google će obezbijediti da se reklame pojavljuju samo na sadržajima koje objavljuju osobe koje se drže principa te video platforme. Oglašivači će moći lakše da kontrolišu gdje im se postavljaju reklame na Youtubeu i na internetu. Oni će moći da biraju da ne budu povezani sa određenim internet sajtovima.

Šindler smatra da će ove nove mjere znatno ojačati kapacitet da se pomogne oglašivačima da stignu do šire javnosti, a da istovremeno poštuju svoje vrijednosti.