Visa najavljuje planove za e-novac

Tehnologija

Globalni provajder finansijskih usluga Visa i softverska firma za blockchain ConsenSys objavili su planove za izgradnju platforme za kreiranje i pokretanje digitalnih valuta centralne banke (CBDC).

„Ako bude uspješan, CBDC bi mogao da proširi pristup finansijskim uslugama i učini vladine isplate efikasnijim, ciljanim i sigurnijim – to je atraktivan prijedlog za kreatore politike“, rekla je Catherine Gu, globalni šef Visa CBDC, u sesiji pitanja i odgovora na blogu sa ConsenSys, kako citira CoinDesk.

CBDC je u suštini državna fiat valuta u obliku digitalne imovine, koju, za razliku od kriptovaluta, kontrolišu zvanične monetarne vlasti – obično centralne banke. Do sada, samo dvije zemlje u svijetu koriste CBDC: Bahami i Nigerija. Međutim, druge zemlje rade na sopstvenom izdanju CBDC.

Prema Gu, Visa CBDC modul za plaćanje će biti proširenje za CBDC na njihovim postojećim platnim mrežama. Ona je objasnila da će bankama i procesorima emitenata biti ponuđena sredstva da se uključe u modul i integrišu svoju postojeću infrastrukturu.

Modul će biti svojevrsni „CBDC sandbox“ u kojem centralne banke mogu eksperimentisati sa distribucijom kriptovaluta nakon što ih kreiraju na Quorumu, sloju ConsenSys ethereum protokola za skaliranje.

„Centralne banke prelaze sa istraživanja na to da zapravo žele da imaju opipljiv proizvod kojim mogu da eksperimentišu“, izjavio je Cui Sheffield, potpredsjednik Visa odjeljenja za kriptovalute, a citira Yahoo Finance.

Visa kaže da njeni kripto timovi planiraju da završe modul u narednim mjesecima, nakon čega će moći početi da rade sa centralnim bankama na pilot pokretanju CBDC. Ako pilot projekti budu uspješni, predviđa se da će njihovi klijenti imati sredstva da koriste svoje Visa kartice ili digitalne novčanike gdje god je Visa prihvaćena.

Prošlog mjeseca, kompanija je pokrenula globalnu praksu savjetovanja o kriptovalutama za banke i druge finansijske institucije, sa ciljem da im pomogne da razviju svoje poslovanje kriptovalutama. Tada je rečeno da „svaka banka treba da ima kripto strategiju“, uz napomenu da je „kritična uloga koju Visa mora da ima da pomogne da bude ovaj most između banaka i kripto ekosistema“.