Wall Street: Ulagači na oprezu, indeksi bez promjene

Na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo oprezno jer je glasanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, što se smatra prvim testom saradnje između predsjednika Donalda Trumpa i republikanaca, odloženo

Dow Jones skliznuo je 0,02 odsto, na 20.656 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,11 odsto, na 2.345 bodova, a Nasdaq indeks 0,07 odsto, na 5.817 bodova.

Male oscilacije indeksa posljedica su opreza ulagača nakon što je odloženo glasanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koje je prvobitno bilo predviđeno za četvrtak uveče. Biće to prvi veliki test u saradnji Trumpa i republikanaca u Kongresu, a republikanci još nisu uspjeli skupiti dovoljnu podršku za taj kontroverzni prijedlog zakona.

Ako se ne uspije izglasati taj zakon ili se glasanje do daljnjeg odloži, to će značiti da će se Trump i ubuduće suočavati s velikim otporima u realizaciji svojih izbornih obećanja. A upravo su njegova obećanja o smanjenju poreza, podsticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima posljednjih mjeseci podržavala snažan rast cijena akcija.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su akcija juče pale, a među najvećim je gubitnicima bio energetski sektor, s padom od 0,4 odsto, jer se cijene nafte kreću oko najnižih nivoa u četiri mjeseca.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamijenile 6,4 milijarde akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

Na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 odsto, na 7.340 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,14 odsto, na 12.039 bodova, a pariski CAC 0,76 odsto, na 5.032 boda.