Do juna povećanje od 100 baznih poena na britanskim berzama novca

Berza

Trgovci novcem ponovo određuju cijene očekujući barem jedno povećanje od 50 baznih poena do juna, koje je zasnovano na spekulacijama da će Banka Engleske (BOE) početi sa zatezanjem monetarne politike.

Na berzama novca predviđa se da će povećanje BOE prevazići 100 baznih poena do juna, uzimajući u obzir iznenadne promjene sterling indeksa (indeks metalnog novca propisanog sastava). Ovo implicira da se na naredna tri sastanka očekuju dva povećanja od 25 i jedno od 50 baznih poena.

Novo uspostavljanje cijena dolazi nakon saopštenja iz Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva da će uvesti zabranu na uvoz nafte iz Rusije, čime se povećava spektar visoke inflacije u narednim mjesecima, u kojima će rast cijena energenata “filtrirati” ekonomiju, piše Bloomberg.

Tržišni pokazatelji inflacije posljednjih dana ukazuju na rast, pri čemu je petogodišnja stopa rentabilnosti premašila nivo od pet odsto po prvi put od 1996. godine, prenosi Biznis.rs.

Tvorci monetarne politike BOE Majkl Sonders (Michael Saunders) i Katrin Man (Catherine Mann), koji su na posljednjoj sednici glasali za povećanje od 50 baznih poena, naglasili su važnost prvobitnog ubrzanja rasta sa ciljem suzbijanja inflacije i ograničenja na dodatno podizanje kamatnih stopa u budućnosti.

Nacionalni institut ekonomije i socijalnih istraživanja upozorava da, ukoliko cijene energije ostanu na trenutnim nivoima, Ujedinjeno Kraljevstvo će se suočiti sa recesijom u drugoj polovini ove godine.