iPhone 6s je najprodavaniji telefon u 2016. godini

Analitičarska kuća IHS Market osvrnula na prošlu godinu i objavila sažetak koji daje neke osnovne informacije o stanju na tržištu mobilnih telefona u svijetu

Prema podacima koje su prikupili, najviše isporuka u 2016. godini zabilježio je Apple-ov model iPhone 6s, a isporuke ovog modela za 2016. godinu procjenjene su na oko 60 miliona komada. Gledajući samo posljednji kvartal vodstvo je preuzeo novolansirani iPhone 7.

Na ljestvici prvih 10 modela našao se i iPhone 6s Plus. Iako Apple ima vodeći telefon u isporukama, u prvih 10 modela čak je 5 bilo Samsung-ovih. Modeli Galaxy S7 i S7 Edge bili su njihove najveće uzdanice s više prodatih 10 miliona komada u odnosu na S6 liniju, dok su ostala tri uređaja iz Samsung-ove J serije (J3, J5 i J7), srednjeg cjenovnog razreda.

Globalno treći najveći proizvođač telefona, Huawei, nije  imao niti jedan uređaj u prvih 10, ali na ljestvicu se uspio popeti kineski OPPO sa jednim uređajem, modelom A53 koji je zauzeo sedmo mjesto. OPPO takođe kao proizvođač zauzima četvrto mjesto na globalnoj listi najvećih proizvođača.