Četiri kamere i vještačaka inteligencija: Stiže Huawei Mate 20 Lite

Kineski Huawei je na IFA sajmu u Berlinu zvanično predstavio osnovnu Lite verziju pametnog telefona iz nove Mate 20 serije. Mate 20 Lite dolazi u metalnom kućištu u plavoj, crnoj i zlatnoj boji, sa FHD+ ekranom dijagonale 6,3 inča i odnosom stranica 19,5:9

Uređaj, koga odlikuje i neizostavni notch, ima čak četiri ugrađene kamere koje koriste prednosti tehnologije zasnovane na vještačkoj inteligenciji.

Sa zadnje strane se nalazi primarna kamera od 20 megapiksela i sekundarna od dva, koja služi za postizanje bokeh efekta (otvor blende f/1.8). Moguće je i snimanje slow motion video zapisa pri 480 sličica u sekundi).

Sa prednje strane uređaja nalazi se glavna kamera sa senzorom od 24 megapikela u kombinaciji sa sekundarnim 2-megapikselnim senzorom (otvor blende f/2.0).

Osim kod snimanja, obrade i klasifikacije fotografija, vještačka inteligencija pomaže i pri kupovini proizvoda (pronalazi fotografisane proizvode na Amazonu), optimizaciji izvođenja igara, slanju poruka koja sadrže 3D emodžije i postizanju optimalnog kvaliteta zvuka u svim mogućim uslovima.

Huawei Mate 20 Lite pokreće HiSilicon Kirin 710 čip konstruisan u 12-nanometarskom procesu sa četiri Cortex-A73 i četiri A53 CPU jezgra, Mali-G51 MP4 grafikom, kao i sa poboljšanim ISP i DSP komponentama (u odnosu na prethodne verzije Kirin čipova srednje klase).

Uređaj dolazi sa 4GB RAM-a, 64GB interne memorije proširive microSD karticama do 256GB, zatim baterija od 3.750 mAh sa podrškom za Huawei QuickCharge tehnologiju

Mate 20 Lite ima standardni 3,5-milimetarski priključak za slušalice, USB Type-C priključak, podrška za Wi-Fi (802.11ac), 4G LTE Cat. 3 mreže, NFC, Bluetooth 4.2 i FM radio.

Cena novog Huaweija, čija prodaja počinje ovih dana, je 399 evra.j