Todorić više neće biti većinski vlasnik Agrokora

Dobro obaviješteni izvori tvrde kako Ivica Todorić neće moći da zadrži većinski udio u Agrokoru. Ovo se može zaključiti iz informacija koje su proteklih dana “procurile” nakon konsultacija s najvećim povjeriocima Agrokora

Todoriću je jasno rečeno kako je upravo njegov model upravljanja doveo do problema kojim se sada bave povjerioci i dobavljači, ali i Vlada. Todorić će zadržati negdje oko 30 posto udjela u koncernu koji će dobiti i novo operativno rukovodstvo.

Kineski investitori s druge strane i danas su na jednom u nizu sastanaka u Agrokoru. Tu takođe ne može biti brzog rješenja, ali bi dogovor s Kinezima Todoriću dao širi manevarski prostor jer ne bi zavisio gotovo isključivo od volje ruskih kreditora. Iz ruskih se izvora saznaje da u Sberbanku ne bi imali ništa protiv kineske finansijske injekcije za Todorića, ali smatraju da je o tome preuranjeno nagađati.

Rusi okupljaju najveće svjetske banke, među kojima i dosadašnje kreditore Agrokora, za najavljeni veliki kredit. Međutim, podjela finansijskog rizika nije jedini motiv okupljanja “šire koalicije”, već je to i želja najvećeg povjerioca Sberbanka da pojača povjerenje ulagača u Agrokor na svjetskom investicionom tržištu, ali i da umanji reputacioni rizik. Ranije je procijenjeno kako Agrokoru u kratkom roku treba oko 2,7 milijardi kuna.

U nizu scenarija koji ovih dana kolaju poslovnim krugovima, a tiču se Agrokora, posljednjih je dana sve prisutniji onaj o brzoj prodaji Tiska. Interes za preuzimanje Tiska pokazuje British American Tobacco, a spominje se i interes kineskih investitora.

Agrokor je krajem prošle godine prodao 16 posto udjela u Tisku TDR-u koji je u vlasništvu BAT-a, koji pak ima više od 25 posto udjela u Tisku. Ne zna se naravno za koliko je Agrokor prodao te dionice, ali Todorić je opet u situaciji da mu treba svježi novac. (Seebiz)