Agrokor „dijeli“ otkaze u regionu

Postupak prestrojavanja poslovanja Agrokorovih firmi-kćeri u Bosni i Hercegovini dovešće i do otpuštanja

Sadašnji podaci o nešto više od pet hiljada zaposlenih nisu najbolji pokazatelj, jer uključuju i sezonske radnike, odnosno zaposlene na određeno vrijeme. Lokalni mediji su, pozivajući se na neke od učesnika sastanka, izvijestili da su iz Konzuma potvrdili da imaju određene poteškoće s velikim dobavljačima koji sada uslovljavaju isporuku robr garancijama za plaćanje dospjelih obaveza, dok srednji i mali dobavljači nastavljaju s redovnim isporukama, prenosi Seebiz.

Međutim, smanjenje broja radnih mjesta ne bi trebalo da premaši 10 odsto, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je rekao da je to procjena koju je prestavnicima vlasti BiH tokom prošlonedjeljnog susreta iznio vanredni povjerenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak.

Kako prenosi portal Seebiz, on je objasnio da u Agrokoru ne namjeravaju da otpuštanja sprovedu preko noći nego kroz duži period i kroz „prirodno osipanje radne snage“.

Uz očuvanje što više radnih mjesta, prioritet za vlasti u BiH, ostaje rješavanje duga dobavljačima Agrokora, jer je procjena da je to naslabija karika.

– Ukoliko to ne bude riješeno, čitav sistem će biti u opasnosti – kazao je on, dodajući da entietske vlade sprovode nadzor nad novčanim tokovima Agrokorovih kompanija u BiH putem bankarskog sistema, dok vlasti na državnom nivou kontrolišu eventualno iznošenje gotovo novca iz zemlje.

Čelnici vlade Federacije BiH su iza zatvorenih vrata održali sastanak s predstavnicima Agrokorovih firmi u BiH, što je dio ranije dogovorenog mehanizma čiji je cilj nadzor krize u tom koncernu i eventualne posljedice po BiH.

U saopštenju sa sastanka navodi se da je posebna pažnja posvećena različitim informacijama o broju zaposlenih u Agrokorvim preduzećima, pri čemu se ističe da je potrebno imati u vidu sezonsko zapošljavanje, kao i „da su oscilacije u ukupnom broju zaposlenih moguće, posebno u odnosu na kraj prethodne godine“.