Žrtva Agrokora: Ojađena Hrvatska poštanska banka

Hrvatska poštanska banka ostvarila je u prvom tromjesečju neto dobit od 4,9 miliona kuna, što je 89,1 odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine

Razlog za tako ogroman pad zarade je “primarno zbog neplaniranih troškova rezerviranja za izloženost prema koncernu Agrokor kod koje je došlo do događaja i indikacija koji nepovoljno utiču na njenu sposobnost da uredno podmiruje obaveze prema povjeriocima”.

Kako se navodi u finansijskom izvještaju, rezervisanja su snažno skočila, za 72,3 odsto, “što je posljedica rezervisanja za izloženost prema jednoj domaćoj grupaciji zbog povećanja neizvjesnosti povrata plasmana usljed nastupa okolnosti koje predstavljaju indikaciju problema u otplati”.

Navodi se i kako operativna dobit iznosi 79 miliona kuna, što je 4,7 odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine usljed izostanka jednokratnih efekata od transakcija prodaje vrijednosnih papira. Usljed smanjenja depozita, imovina HPB-a je smanjena za 1,5 odsto, na 19,1 miliona kuna. U strukturi imovine su bruto krediti komitentima smanjeni za 1,3 odsto. U izvještaju se navodi i kako su primljeni depoziti pali 1,7 odsto, ali je njihov udio u pasivi ostao stabilan. (B92)