Ukrajina ostaje bez Eurosonga?

Organizatori ovogodišnjeg takmičenja dobili rok do kraja iduće nedjelje da riješe problem oko nastupa Julije Samojlove u Kijevu

Ukoliko uskoro ne bude riješen problem učešća ruske predstavnice na Pjesmi Eurovizije u Kijevu, Ukrajina može da izgubi pravo održavanja ovog međunarodnog takmičenja.

Ovo je izjavila Ingrid Deltenre, generalna direktorica Evropske radiodifuzne unije (EBU), u intervjuu švajcarskom Bliku. Ona je naglasila kako je namjera da se Ukrajini nametnu sankcije i da se ona isključi sa Eurosonga prilično ozbiljna, jer u uniji smatraju da je odluka ukrajinskih vlasti o zabrani ulaska u zemlju predstavnici Rusije apsolutno neprihvatljiva.

Iz EBU napominju da su u toku ozbiljni pregovori s premijerom Ukrajine Vladimirom Grojsmanom i predsjednikom Petrom Porošenkom o pronalaženju rješenja, jer samo oni mogu da “ukinu zabranu ulaska u Ukrajinu Juliji Samojlovoj” ili, pak, da se pobrinu da zabrana stupi na snagu tek nakon nastupa ruske pjevačice u Kijevu.

– Istinski mi je žao što se Eurovizija koristi u političke svrhe – rekla je Ingrid Deltenre i dodala kako bi ovo muzičko takmičenje trebalo da oduševi milione ljudi i da ih spoji, a ne da se koristi za raspirivanje političkih skandala.

Ukrajinski organizatori, navode RIA Novosti, dobili su rok do kraja iduće nedjelje da razriješe problem sa učešćem Samojlove na takmičenju za Pjesmu Eurovizije koje će biti održano od 9. do 13. maja u Kijevu.