Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar jači

Berza

Na većini azijskih berzi cijene akcija su u srijedu blago porasle, ali trguje se oprezno jer američki predsjednik Donald Trump u Kongresu nije predstavio detaljnije planove o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 1,0odsto, dok su cijene akcija u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,4 odsto. Berzanski indeksi u Australiji i na nekim drugim tržištima blago su pali, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče. Snažan rast tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se slabljenju jena jer zbog toga japanski proizvodi na inostranim tržištima postaju cenovno konkurentniji.

Tržišta podržavaju i dobri podaci o fabričkoj proizvodnji u Kini, Japanu i drugim zemljama regije, što ukazuje na jačanje tamošnjih ekonomija.

S nestrpljenjem se očekivao i govor predsednika Trumpa u Kongresu, ali prošao je bez veće reakcije na tržištima jer analitičari kažu da nije bilo ničeg novog što dosad nije obećavao. Tržišta su odahnula jer Trump nije govorio o uvođenju posebnih carina ili valutnim manipulacijama, što je posljednjih nedjelja zabrinjavalo ulagače.

Pozitivno na tržišta utiče rast cijena nafte. Nakon jučerašnjeg pada, jutros je na londonskom tržištu cijena barela skočila 1,9 odsto, na 56,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,2 odsto, na 54,10 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar u usponu od juče, kada je nekoliko zvaničnika američke centralne banke naznačilo da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope već na sjednici ovog mjeseca. Zbog toga se na tržištima procenjuje da postoji više od 60 odsto šansi da će Fed u martu povećati kamate, dok su još prije nekoliko dana ti izgledi bili manji od 35 odsto. Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, porastao je 0,3 odsto, na 101,49 bodova.

Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti dostigla 113,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,60 jena. Američka je valuta malo ojačala i u odnosu na evropsku, pa se kurs eura kreće oko 1,0565 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0585 dolara.