Evropske berze zabilježile manji rast na početku nedjelje

Berza

Na evropskim berzama najvažniji indeksi na početku nedjelje blago su ojačali, podstaknuti ponajviše rastom cijena akcija proizvođača sirovina

Panevropski STOXX 600 oko 9,30 sati bio je u plusu 0,1 odsto. Istovremeno, londonski Ftse indeks bio je u plusu 0,2 odsto, na 7.526 bodova, frankfurtski DAX za 0,18 odsto na 12.319 bodova, a pariski CAC za 0,16 odsto, na 5.211 bodova.

Najviše su porasle cijene akcija proizvođača sirovina, budući da je cijena željezne rudače na berzi u Kini skočila 7 odsto, podstaknuta strahom od njene nestašice u zimi. Akcije BHP Billitona, Arcelor Mittala, Glencorea i Anglo Americana usljed toga poskupile su 2 odsto.

Poskupile su i cijene akcija naftnih kompanija, dostigavši najviši nivo u zadnjih šest nedjelja, zahvaljujući rastu cijena nafte.

S obzirom da se sezona objava finansijskih rezultata kompanija za drugo tromjesečje približava kraju, investitori će pažnju usmjeriti novim makroekonomskim pokazateljima.

Po podacima Thomson Reutersa, od kompanija čije su akcije sadržane u indeksu MSCI Europe a izvijestile su o poslovnim rezultatima, njih 61 odsto ispunilo je ili čak i premašilo očekivanja analitičara o dobiti. Pritom su najbolje rezultate postigle energetske kompanije, od koji je 82 odsto premašilo očekivanja analitičara, dok je od industrijskih kompanija to učinilo njih tek 41 odsto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao je u ponedjeljak 0,5 odsto, na 20.055 bodova.