Njujorška berza kupuje Čikašku?

Trend konsolidacije među velikim svjetskim berzama nije zaustavilo ni neuspješno spajanje Londonske i Frankfurtske berze, kao ni blokada kineskih investicija u američki finansijski sektor

Kako piše Vol Strit Žurnal pozivajući se na upućene izvore, Njujorška berza (NYSE) u pregovorima je o preuzimanju Čikaške berze (CHX), svega mjesec i po nakon što su američki regulatori blokirali grupu kineskih investitora u preuzimanju tog tržišta. Prema tvrdnjama izvora Njujorška berza mogla bi platiti oko 70 miliona dolara za CHX.

Iz Njujorške berze su ostali nedostupni za komentar tih navoda, dok su iz Čikaga odbili da komentarišu. Dogovor o preuzimanju mogao bi biti objavljen već ove nedjelje. Ako do njega zaista dođe, može se reći da će div progutati patuljka. Naime, NYSE je dominantna američka berza na tamošnjem dioničkom tržištu, vrijednom 29 biliona dolara, dok Čikaška berza ostvaruje manje od jedan odsto ukupnog deoničkog prometa u SAD, prenosi Poslovni dnevnik.

Time bi nestala i posljednja nezavisna regionalna berza u Americi. Inače, NYSE-u, koji je u vlasništvu kompanije Intercontinental Exchange, preuzimanje tako malih tržišta nije strano. Prije dvije godine kupio je Nacionalnu berzu (NSX), preko koje je prolazilo svega 0,01 odsto dioničkog prometa.

Čikaška berza je prošloga mjeseca najavila da traži novog kupca, nakon što je Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) blokirala 25 miliona dolara vrijedan sporazum s kineskim investitorima. Time su propali dvogodišnji pregovori o prodaji s konzorcijumom, koga je predvodio kineski Chongqing Casin Enterprise Group. Motiv kineskih investitora bilo je otvaranje vrata lakšem uvrštenju kineskih kompanija na američko dioničko tržište. S obzirom na položaj NYSE-a, dobijanje odobrenja regulatora ne bi trebalo da bude problem.