Carrefour ili Tesco mogući kupci Mercatora

Prodaja nekih od Agrokorovih kćerinskih društava sasvim je vjerovatna opcija. Na prodaju bi tako mogli i Mercator ili Konzum

Črt Kostevc s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani ocijenio je da većih potresa za Mercator neće biti, te kako Mercator u Sloveniji još uvijek ima snažan brend i dobar položaj na tržištu. Iako bi trebalo biti provjeriti što je od Mercatora uopšte ostalo nakon što ga je preuzeo Agrokor.

Ako nije finansijski osiromašen, ako su Mercatorove nekretnine u Hrvatskoj i dalje u njegovom vlasništvu te ako su slovenački dobavljači preživjeli, Mercator bi mogao biti na meti potencijalnih kupaca poput Tesca ili Carrefoura, smatra Kostevc.

Janez Prašnikar, s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta smatra kako bi kod eventualnog preuzimanja Mercatora ključni elementi bili interes i cijena. Upozorava da Agrokor zapravo nije ekonomski vlasnik Mercatora.To je konzorcijum banaka s kojima Mercator ima sklopljen sporazum. To nisu iste banke u ime kojih Antonio Alvarez vodi restrukturiranje, upozorava Prašnikar.

Dakle, u slučaju moguće prodaje Mercatora mogući su dodatni zapleti jer nije moguće računati na saglasnost interesa Alvareza i konzorcija banaka.

Drugi mogući scenario je zadržavanje svih važnijih kompanija u grupaciji Agrokor, pa i Mercatora, te njihovo rješavanje u paketu. Prašnikar je uvjeren da bi Todorić, kad bi zadržao imperiju i kontrolu nad restrukturiranjem s Mercatorom postupao kao s porodičnim zlatninom.

Treći i daleko najmanje vjerovatan scenario je stečaj Agrokora. Ako bismo bili brutalno sebični, to bi bila najbolja opcija za Mercator, kažu izvori Dela.

U tom scenariju, Agrokor više ne bi mogao finansijski iscrpljivati Mercator.