Rusi istiskuju Todorićevu porodicu iz Agrokora

Sberbanku ne interesuje vlasnički udio već profesionalna uprava u Agrokoru. To isto zahtijevaju i povjerioci kako bi imali kontrolu trenutnih operacija da momentalno reaguju na promjene. Jer, najveći problem je to što je Todorić, umjesto profesionalcima, upravljanje kompanijom povjerio dvojici sinova i kćerki

Ruski ambasador u Hrvatskoj, Anvar Azimov, prije mjesec dana poručio je Todoriću da ruske banke „ne razmatraju pitanje davanja novog kredita Agrokoru” i dodao da očekuju da koncern vrati svoje ranije uzete kredite. Šta se promijenilo u posljednjih nekoliko nedjelja pa je Sberbanka Agrokoru odobrila dodatnih 100 miliona eura i najavila novih 200 miliona zajma?

U Sberbanci ne isključuju mogućnost i da se pojedini dijelovi Agrokora prodaju, ali i da uđu u Upravu?

Za početak, u pregovore sa Rusima umiješala se hrvatska država, pa je Todorić dobio novu kreditnu podršku koja je isključivo namijenjena vraćanju duga dobavljačima. Onda su hrvatski zvaničnici od reda izjavljivali kako Hrvatska neće vraćati Todorićeve dugove, ali će voditi računa o ekonomskim interesima zemlje. To u prevodi znači da Agrokorov dug, koji prelazi šest milijardi eura i sedam puta je veći od njegovog kapitala, više nije samo Todorićeva privatna stvar.

Koncern, sa godišnjim prihodima od 6,5 milijardi eura i sa 60.000 zaposlenih, u skladu sa američkom izrekom, postao je previše veliki da bi propao, pa bi krah koncerna uticao i na pad ekonomske aktivnosti cijele hrvatske privrede.

Ipak, podrška ruskih kreditora Todoriću nije bezuslovna. Kakve su njihove namjere, najbolje može da se vidi iz onoga što je prvi zamjenik Sberbanke, Maksim Poletajev, izjavio za Blumberg. Rusi za Todorića imaju nekoliko uslova. Poletajev je istakao kako povjerioci zahtijevaju kontrolu trenutnih operacija i žele da dobiju mogućnost da momentalno reaguju na promjene. To znači da Ruse ne interesuje vlasnički udio u Agrokoru, već da insistiraju na profesionalnoj upravi. Jer, ono što mnogi vide kao problem je to što je Todorić, umjesto profesionalcima, upravljanje firmom povjerio svojoj djeci: sinovima Ivanu i Anti i kćerki Ivi. Poletajev to kao da između redova nagovještava.

Todoriću se zamjera što je sinovima Anti i Ivanu i kćerki Ivi prepustio vođenje koncerna

– Ruski kreditori su unajmili stručnjake, jer žele da shvate kako se kompanija sa stabilnim poslovanjem suočila sa krizom likvidnosti – izjavio je Poletajev za Blumberg.

Poznavaoci situacije u Agrokoru kažu da je u koncernu oduvijek upravo bio problem sudara profesionalnog menadžmenta i članova porodice u vrhu piramide, gdje su ovi drugi uvijek pobjeđivali u tim sukobima. Uostalom, logično je da ruski kreditori na tome insistiraju. Jer, onaj ko je problem stvorio ne može ga riješiti, kažu u upućeni. I neki krupni kapitalisti iz Srbije, gdje Todrić takođe ima trgovinske lance Idea, Roda i Merkator, kao i Ledo, Mg Mivela vodu, Dijamant… koji su sličan prosec razduživanja već prošli, takođe smatraju da je problem to što je Todorić svojoj djeci umjesto profesionalcima dao firmu na upravljanje.

Iako se u ovdašnjoj javnosti novi angažman Rusa shvata i kao ulazak u vlasničku strukturu kompanije, za sada nema takvih najava. Poletajev je tu mogućnost eksplicitno odbacio.

– Ne želimo preuzeti kompaniju i tu opciju uopšte ne razmatramo. Zajedno s ostalim velikim povjeriocima napravićemo plan finansijskog restrukturiranja Agrokora koji se odnosi na naredni tromjesečni period.

Poletajev nije isključio mogućnost i da se pojedini dijelovi kompanije prodaju. Poverioci su, takođe, insistirali i da Todorić prepakuje svoj vlasnički udio. Agrokor je kupio dionice Merkatora od holandske kompanije Agrokor investments B. V.. Ako suštinski Todorić stoji i iza hrvatskog i iza holandskog Agrokora šta su Rusi time dobili? Time što je povećan udio hrvatskog Agrokora u Merkatoru (59,47 na 69,57 posto), Rusi su praktično postigli da najvredniji dio Todorićeve imovine bude u većinskom vlasništvu hrvatskog Agrokora. Kome su, između ostalog, i dali kredit. Samim tim što su povećali vrijednost imovine hrvatskog Agrokora dobili su i veće obezbjeđenje za zajam koji su Todoriću dali.

(A. Telesković)