Hrvatska: Sva auta skuplja u 2017. i za više hiljada eura

U Hrvatskoj će na snagu stupiti novi Zakon o posebnom porezu na motorna vozila 1. januara 2017. prema kojem bi većina automobila trebalo da poskupi

Poseban porez utvrđivaće se na osnovu prodajne cijene vozila i emisije CO2, što bi trebalo da doprinese većoj kupovini ekološki prihvatljivih vozila.

Novi propisi donose više cijene polovnih i novih vozila. Iako je vozni park u Hrvatskoj prosječno stariji od 13 godina, neke računice pokazuju da se izmjenama zakona upravo išlo naruku kupovini polovnjaka.

Računica uključuje procijenjenu vrijednosti automobila, emisiju CO2, a treba platiti i PDV i godišnji porez za vozilo mlađe od 10 godina. Tako bi jeftiniji model starije generacije vozila, pogotovo onaj sa slabijim motorom, mogao da poskupi i za nekoliko hiljada kuna.

Posebni porez najviše će povećati cijene luksuznim vozilima, a neki će biti skuplji za šest ili više hiljada eura.

Trgovci smatraju da je to zbog loše računice države i da ne treba kažnjavati ljude ako imaju novca, nego im treba omogućiti da kupe taj automobil jer na nekim skupim modelima država već zaradi više od 500.000 kuna.

Još jedna od inovacija jeste da će se godišnji porez na vozila plaćati pri registraciji, a ne kad stigne uplatnica. Dakle, pri registraciji vozila mlađeg od 10 godina građani će morati da imaju i novac za porez. Još jedno poskupljenje vlasnici automobila osjetiće od septembra 2017, kada će se ispuštanje CO2 računati prema još strožim kriterijumima.