Rusi planiraju da utrostruče izvoz automobila

 Rusija planira da utrostruči izvoz automobila do 2025. godine, a kao prioritetne pravce izvoza razmatra Iran, Liban i Jordan, kao i Njemačku, Indiju, Kinu i niz zemalja Afrike i Južne Amerike

Ministarstvo industrije i trgovine predlaže da se izvoz automobila stimuliše olakšicama i subvencijama kako bi bio kompenzovan slabiji plasman na domaćem tržištu.

Izvoz automobila marke „Folksvagen“ proizvedenih u Rusiji biće udvostručen, zahvaljujući tome što su fabrika Grupe „GAZ“ u Nižnjem Novgorodu i ruska „Folksvagen grupa“ potpisali Sporazum o produženju proizvodnje putničkih automobila.

Prošle godine Rusija je izvezla deset odsto proizvedenih automobila, a ove godine planira da izveze najmanje 20 odsto.

Generalni direktor ruske „Folksvagen grupe“ Markus Ozegovič navodi da firma izvozi u Evropu „Škodu jeti“, koja se sklapa u Rusiji, a ostale modele izvozi u zemlje Zajednice nezavisnih država.

Strategija podrazumijeva dva scenarija.

Izvoz automobila proizvedenih u Rusiji 2016. godine dostigao je vrijednost od 2,4 milijarde dolara. Prema osnovnom scenariju, do 2025. godine izvoz treba udvostručiti i dostići 4,9 milijardi dolara. To podrazumijeva 240.000 automobila godišnje i auto-dijelove u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara.

Prema ambicioznijem scenariju, rast izvoza treba da bude utrostručen i da iznosi 7,8 milijardi dolara, što podrazumijeva 400.000 automobila i auto-dijelove u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara, navodi „Ruski vjesnik“.