Hrana iz BiH i na tržištima drugih kontinenata

Tržište

Uprkos tome što je izvoz hrane deficitarna djelatnost u vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, hrana iz BiH stiže na gotovo sve kontinente ovog svijeta

Riječ je o malim količinama mesa, mlijeka, žitarica, voća, povrća i njihovih prerađevina, ali činjenica da svoj put pronađu do Azije i Afrike je zapanjujuća, prenosi Blic.

Tako je prošle godine BiH u Siriju izvezla mesa u vrijednosti 200.000 KM, u Hong Kong 82.500 KM, dok je u Mongoliji završilo 24.000 KM mesnih prerađevina. U Oman je izvezeno 770 KM mlijeka, dok je Kuvajt kupio 1.1 milion KM mliječnih proizvoda.

U Saudijsku Arabiju je poslato 1.1 milion kilograma proizvoda od žita i brašna, ukupne vrijednosti 6.3 miliona KM, dok je na tržištu Kanade završilo 150.300 KM proizvoda na bazi brašna i žitarica. U Burkinu Faso je izvezeno 315 KM ovih proizvoda.

Neki od kupaca voća i povrća bili su Australija, Katar i Tunis, gdje je ukupno izvezeno 316.000 KM.

Službena statistika pokazuje da je BiH prošle godine najviše mesa izvezla u Tursku i Srbiju. Najveća količina voća završila je u Rusiji, Srbiji i Hrvatskoj, a mlijeka na tržištu Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske.

Pored evropskih država koje su najveći izvoznici govedine i svinjetine u BiH, na bh. tržište meso i mesne prerađevine stižu i iz Amerike, Afrike, Australije.

Ipak, ostaje činjenica da je uvoz hrane u BiH tri puta veći od izvoza, što je dovoljan pokazatelj lošeg odnosa vanjskotrgovinske razmjene.