Evropske berze: Geopolitičke napetosti zaustavile rast berzi

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno, kao i na ostalim svjetskim berzama, zbog geopolitičkih napetosti

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,30 sati u minusu 0,1 odsto, nakon četiri dana rasta. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati na dobitku 0,15 odsto, na 7.360 bodova, dok je pariski CAC oslabio 0,05 odsto, na 5.105 bodova, a frankfurtski DAX 0,20 odsto, na 12.176 bodova.

Na tržištima vlada oprez zbog geopolitičkih napetosti nakon što je prošlog petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata prije šest godina.

Američki državni sekretar Rex Tillerson poručio je juče da je udar na Siriju, zbog toga što su njene vojne snage koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika, upozorenje i drugim zemljama, uključujući Sjevernu Koreju. Američki vojni brodovi nedaleko su korejskom poluostrvu, dok su se Kina i Južna Koreja juče složile da se Sjevernoj Koreji uvedu strože sankcije ako nastavi s testiranjem raketa.

Pažljivo se prati i razvoj događaja u Francuskoj uoči izbora u drugom dijelu aprila. Ankete pokazuju da bi u drugi krug mogli ući Emmanuel Macron i liderka krajnje desnice Marine Le Pen. Ulagači se plaše Le Pen, koja zagovara odbacivanje eura i referendum o izlasku iz Evropske unije.

– Nakon što su prošle godine Brexit i američki predsjednički izbori iznenadili tržišta, može li se to ponoviti? Pobjeda Le Pen povećala bi vjerovatnoća izlaska Francuske iz EU-a, a nastavila bi se nesigurnost na tržištu po pitanju što to znači za euro i je li moguć širi udar na globalna tržišta – piše Mark Burgess, direktor u firmi Columbia Threadneedle, u bilješci klijentima.

Cijene su nafte, nakon pet dana rasta tokom kojih su dostigle najviše nivoe u pet nedjelja, jutros blago pale. Tako je cijena barela na američkom tržištu skliznula 14 centi, na 52,95 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trguje po 55,90 dolara, 10 centi nižoj cijene nego juče.