Azijske berze: Indeksi u skoku nakon podizanja kamatnih stopa Feda

Na azijskim su berzama u četvrtak cijene akcija znatno porasle, dok je dolar pod pritiskom, nakon što je američki Fed povećao kamatne stope, ali nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja cijene novca

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 odsto, dok su cijene akcija u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,4 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,9 odsto, dostigavši najviši nivo od polovine 2015. godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu nakon što je američka centralna banka povećala ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u rasponu od 0,75 do 1 odsto. Taj je potez čelnika Feda bio očekivan, s obzirom na ubrzanje rasta američke ekonomije, nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada i približavanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto.

Pozitivno je na tržišta uticalo to što Fed nije nagovijestio ubrzanje tempa povećanja kamata, pa su procjene o daljem povećanju cijene novca u dva navrata do kraja godine ostale nepromijenjene. Azijski su ulagači zbog toga odahnuli jer su se plašili da bi brže povećanje kamata u SAD-u moglo izazvati odliv kapitala iz zemalja u razvoju.

Ulagači se tako i ponašaju, pa su jutros porasle cijene zlata, bakra i nafte.

Nakon što je juče skočila 2,4 odsto, na američkom je tržištu cijena barela ojačala daljih 25 centi, na 49,10 dolara, pa se odmakla od najnižih nivoa u tri i po mjeseca. Na londonskom je tržištu barel poskupio za 30 centi, na 52,10 dolara, nakon što mu je juče cijena porasla za više od jednog dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom jer jučerašnje poruke Feda, nakon dvodnevne sednice njegovih čelnika, nisu bile toliko agresivne koliko su se ulagači u američku valutu nadali. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros daljnjih 0,2 odsto, na 100,56 bodova, nakon što je već sinoć potonuo 1 odsto. Pritom se kurs američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 113,40 jena, dok je početkom nedjelje iznosio 115,20 jena. Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura skočila na 1,0745 dolara, najviši nivo u pet nedjelja, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0615 dolara.

Podršku euru pružaju i prvi rezultati izbora u Holandiji koji pokazuju da je stranka Geerta Wildersa, koja se zalaže za izlazak iz EU-a, dobila manje mjesta u parlamentu nego što se očekivalo i znatno manje od liberala sadašnjeg premijera Marka Ruttea. (Agencije)